Leo is gepensioneerd en opa van vier kleinkinderen. “Aan het begin van de coronacrisis zocht ik een zinvolle bezigheid. Ik zag toen een oproep in de gemeentekrant over het aanvragen van een zwerfafvalpakket. Het leek me goed voor mijzelf om buiten te zijn en goed voor de omgeving als ik dit zou gaan doen. Jammer genoeg is het ook dringend nodig. Op veel plaatsen ligt veel troep, bijvoorbeeld rondom het Muziekplein en op de parkeerplaats bij sporthal Aksent. Door zwerfafval te rapen, maak ik de wereld weer een beetje mooier.”
Plandelen
Riekje Kaptein las enkele jaren terug een artikel over ‘plogging’ in Zweden: een combinatie van pakken (Zweeds: ‘plocka’) en jogging. “Ik vond dat inspirerend en ben in de zomer van 2019 begonnen met ‘plandelen’: plastic rapen en wan- delen. Dit doe ik bij mij in de buurt, maar vooral ook in de Zuidpolder en langs de Ringweg. Wat ik zo fijn vind: je ziet meteen resultaat. Al doe je maar tien meter, dan zien die meters er daarna anders uit. Ik heb een zwerfafvalpakket, maar gebruik de grijper meestal niet. Ik ga graag door mijn knieën, zo werk ik aan mijn conditie. Wat ik heel leuk vind, is als ik ergens rommel heb zien liggen en de volgende dag is het weg. Dan heeft iemand anders het opgeraapt. Zwerfafvalrapers zijn stille krachten.”
Maak het uitnodigend
Sinds de ingang van het variabele ta- rief merkt Riekje dat er op straat meer afval blijft liggen: “Omdat het nu geld kost om de ondergrondse container te openen, kun je zwerfafvalzakken gratis laten ophalen. Maar ik denk dat veel mensen, net als ik, liever kleine zakjes vullen dan één grote, zware zak.” De gemeente startte in november 2021 met een pilot van zes maanden, met zwerfafvalkleppen op tien ondergrondse afvalcontainers. Riekje: “Ik vind dat alle containers zo’n klepje zouden moeten krijgen. Maak het uitnodigend voor mensen om zwerfafval weg te gooien.”
Mindset
Bij zowel Leo als Riekje thuis is afval scheiden de norm. Leo: “Het is niet ingewikkeld, je moet het alleen willen. We hebben in de bijkeuken kratten staan voor papier en glas. Batterijen doen we in een doosje. Kleine appa- raten brengen we naar het afvalaanbiedstation, of naar de kringloop. Afval scheiden is een mindset. Een grote motivatie voor mij is de toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen. In hun belang wil ik me er graag voor in- zetten dat er minder zwerfafval in de vorm van microplastics in de voedselketen terecht komt. Als wij met de kleinkinderen wandelen, gaat elk snoeppapiertje mee naar huis.”
Meer uitleg over het ‘waarom’
Leo: “Voor ons maakt de invoering van het variabel tarief niet veel uit qua kosten, omdat wij al zoveel afval scheiden. Ik denk wel dat veel mensen niet begrijpen waarom PMD nu bij het rest- afval moet. Ik denk dat de gemeente vooral het ‘waarom’ achter de veranderingen moet onderbouwen, om zo meer draagvlak te creëren.” Wethouder Cees Schaap neemt dit advies graag ter harte: “Ik krijg deze vraag vaker, en we gaan dat ook nog beter uitleggen. In het kort: bij de afvalfabriek halen ze er veel meer plastic uit dan wan- neer mensen het zelf scheiden. Ook maken ze er daar meteen korrels van waarmee nieuwe plastic producten kunnen worden gemaakt. Het hoeft dus niet eerst ergens anders naartoe vervoerd te worden. Overigens ben ik heel blij met Barendrechters zoals Leo en Riekje. Ik hoop dat ze er nog lang plezier aan blijven houden.”
Meehelpen?
Wilt u ook aan de slag met zwerfafval rapen? Op www.onzetoekomstisduurzaam.nl/ zwerfafvalmateriaal vraagt u een zwerfafvalpakket aan. Volle zakken haalt NV BAR-Afvalbeheer gratis op
'Afval rapen en scheiden is een mindset'
10 March 2022, 10:07 uur